Asbestin esiintyminen

Asbesti on ikivanha rakennusaine, joka mahdollisti kestävien ja kevyiden esineiden valmistamisen. Asbestia käytettiin yleisesti 1960-1970 -luvuilla rakennusalallla, telakoilla, voimalaitoksissa, autojen ja muiden ajoneuvojen asennus-, korjaus-, ja huoltotöissä sekä teollisuudesssa. Asbestille ovat altistuneet jossain määrin lähes kaikki tuolloin rakennuksilla työskennelleet ihmiset. Suomessa ryhdyttiin rajoittamaan sen käyttöä lailla 1970-luvulla, koska aineen huomattiin aiheuttavan keuhko- ja keuhkopussin syöpää. Siitä huolimatta asbestia sisältäviä materiaaleja käytettiin rakennuksissa aina 1980-luvulle saakka. Vuoden 1988 jälkeen asbestin käyttö on ollut erittäin vähäistä, koska asbestityö tehtiin luvanvaraiseksi.

Asbestin esiintyminen

-julkisivulevyissä

– vedeneristeissä

-putkieristeissä

-IV-kanavissa

-liimoissa ja laasteissa

-lattiapäällysteissä

-palo-ovissa ym.

Sinun täytyy lain mukaan teettää asbestikartoitus, mikäli ryhdyt purkamaan tai korjaamaan rakenteita. Kyseeseen tulee esim. keittiöremontti, kylpyhuoneremontti, saunaremontti, muovimaton poisto, seinien kaato, ilmastointikanavien uusiminen, lämpö- ja vesijohtojen uusiminen ym.

Terveysvaikutukset

Asbesti on ohutta, kemiallisesti ja mekaanisesti kestävää kuitua. Se aiheuttaa ihmiselle haittaa, jos sitä joutuu hengittämään. Asbestipöly on niin hienoa, että ilmassa leijuessaan sitä on mahdotonta havaita paljain silmin. Pöly ei myöskään ärsytä hengitettäessä hengitysteitä. Asbestipöly kulkeutuu hengitettäessä keuhkoihin, eikä se poistu keuhkoista sinne päästessään.

Asbesti on purettaessa hengenvaarallista materiaalia. Asbestin aiheuttamat sairaudet ilmenevät pitkän ajan päästä altistumisesta, 10-40 vuoden kuluttua altistumisesta. Asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin, etupäässä syöpiin kuolee vuosittain noin sata henkilöä.

Asbesti aiheuttamat yleisimmät sairaudet ovat:

-asbestiplakkitauti

-asbestoosi eli asbestipölykeuhko

-keuhkosyöpä mesoteliooma eli keuhkopussin tai vatsakalvon kasvain