Tietoa asbestista

Tietoa asbestista

Asbestikartoitus tuli pakolliseksi 1.1.2016 voimaan tulleen uuden asbestilain myötä. Rakennuttajan eli työn tilaajan, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta on aina tehtävä asbestikartoitus ennen remontti- ja purkutöitä, toisin sanoen ei saa aloittaa töitä ennen asbestikartoitusta. Tämä koskee ennen vuotta 1994 rakennettuja rakennuksia. Asunto-osakeyhtiössä vastuu on hallituksella ja isännöitsijällä. Henkilö joka on teettäessä remonttia omassa huoneistossaan on hänellä työn tilaajana vastuu.

Asbestikartoituksessa on

  • paikallistettava purettavassa kohteessa oleva asbesti
  • selvitettävä asbestin ja siitä sisältävien materiaalien laatu ja määrä
  • selvitettävä rakenteissa olevan asbestin ja sitä sisältävien materiaalien pölyävyys niitä käsitettäessä tai purettaessa.

Asbestikartoituksen tekijältä edellytetään riittävää perehtyneisyyttä asbestiin, sen esiintymiseen ja rakenteiden purkamiseen sekä suunnitellun kartoituksen laadun ja laajuuden edellyttämää ammatillista osaamista.

Asbestikartoitus on aina dokumentoitava, pelkkä laboratorion analyysitulos ei riitä. Dokumentti on luovutettava asbestipurkutyöhön ryhtyvän työnantajan tai itsenäisen työnsuorittajan käyttöön.


Työterveyslaitos joutui korjaamaan antamaansa lehtihaastattelua:
https://www.ttl.fi/asbestikartoitus_mediassa/?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&u...


Katso tietoa asbestista, joita on tullut  televisiolähetyksistä :

YLE MOT

https://areena.yle.fi/1-4303274

MTV Huomenta Suomi

https://www.katsomo.fi/sarja/huomenta-suomi-33001003/eroon-asbestista-889921

https://www.katsomo.fi/sarja/huomenta-suomi-33001003/kuinka-iso-ongelma-asbesti-oikein-on-889924